Plasticbattle.com sitesinin düzenlediği ve 2 Kasım 2013 tarihinde 6.’si yapılan bu yarışma, ülkemizin tek askeri kara araçları yarışması olma niteliğine sahip. Site yöneticilerinin de aşağıda izleyeceğiniz röportajımızda belirttikleri gibi yarışmanın yegane amacı, sanal ortamdaki paylaşımları gerçek ortamda buluşturmak ve modelcilerin birbirleri ile tanışarak tekniklerini, tecrübelerini paylaşmalarını sağlamak.
Modelcilik ile ilgili referans kaynak bulmak, malzeme temin etmek, yeni teknikler uygulamak gibi birçok problem günümüzde hem yeni çıkan malzemeler hem de internet sayesinde aşılsa da, herhalde çözülemeyecek tek problem zaman bulmak. Modelciliğin ne kadar zaman ve emek harcanırsa o kadar başarılı olunan bir hobi olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu yarışmaya katılan modellerin sayısının az ama kalitelerinin yüksek olmasının sebebi rahatlıkla anlaşılıyor. Kalite derken önüne uluslararası kelimesini eklemek doğru olur zannediyorum, zira bu yarışmada yabancı dergilerde makaleleri yayınlanmış Türk modelcilerinin eserlerini kendi gözlerimle görmek imkânını bulabiliyorsunuz.
Her sene Ankara’da düzenlenen bu etkinlikten genel bir görünüm. Sağ tarafta yarışma modelleri, tam karşımızda radyo kontrollü modeller, sol tarafta ise sergilenen modeller yer alıyor. Etkinlik her iki senede bir FNSS tesislerinde gerçekleştiriliyor, seneye de FNSS tesislerinde yapılacak.
Model Master firması (http://www.modelmaster.com.tr) her sene olduğu gibi bu yarışmada da sponsor idi. Firma bir kısmı kutudan çıktığı gibi, bir kısmı ise modifiye edilmiş, Türk zırhlı araçları koleksiyonunu sergi kısmında meraklılarla paylaştı.
Model Master firması tüm katılımcılara birer adet de Pars zırhlı aracı modeli hediye etti.
İstanbul’dan gelen Hobiloji model dükkânı, yarışma suresince bir stant açtı, stanttaki modellerin ve sarf malzemelerinin çok hızlı bir şekilde satıldığını söyleyebilirim.
Yarışma kategorileri ve derece alan modelleri paylaşmadan önce bazı açıklamalar yapmakta fayda var. Jüri gördüğü lüzum üzerine her kategoride ayrıca Ustalar için değerlendirme yaptı, böylece Kategori I ve Kategori II’de toplam 4 derece grubu oluştu. Bazı modellere de Mansiyon derecesi verildi. Jüri’nin yaptığı açıklamaya göre Mansiyon dereceleri, belirli derecelendirmede 4. ya da 5. modeli belirlemek için değil, kategoriler içinde nitelendirilemeyen bazı konularda önemli başarılar göstermiş modelleri takdir etmek için verildi.
Fotoğrafta soldan sağa Tolga Ülgen, Ayhan Toplu, Murat Özgül ve Ahmet Yazal’dan oluşan Juri, gördüğü lüzum üzerine her kategoride ayrıca Ustalar için değerlendirme yaptı, böylece Kategori I ve Kategori II’de toplam 4 derece grubu oluştu. Bazı modellere de Mansiyon derecesi verildi. Jüri’nin yaptığı açıklamaya göre Mansiyon dereceleri, derecelendirmede 4. ya da 5. modeli belirlemek için değil, kategoriler içinde nitelendirilemeyen bazı konularda önemli başarılar göstermiş modelleri takdir etmek için verildi.
KATEGORİ I
1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları (Kod: 1K)
1914 ile 1945 yılları arasında dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçları kapsar. Bu kategoriye her ölçekteki, hazır olarak satılan, plastik / reçine (rezin) /metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir. Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, tüm değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır. Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa ustalar kategorisi eklenebilir.
Ustalar Birinci Tolga Doğruer M4 Sherman
Ustalar İkinci Boray Yurdakul Panther F
Ustalar Üçüncü Hakan Alakoç Panzer IV
Birinci Cenker Olut M4 Sherman
İkinci Özgür Acer T-34/76
Üçüncü Hakan Mamaoğlu AB41
KATEGORİ II
1945 den günümüze Askeri Kara Araçları (Kod: 2K)
1945’den günümüze arasında dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçları kapsar. Bu kategoriye her ölçekteki, hazır olarak satılan, plastik / reçine (rezin) /metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir. Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, tüm değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır. Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa ustalar kategorisi eklenebilir.
Ustalar Birinci Boray Yurdakul T-62A
Ustalar İkinci Hakan Güney KZKT537L
Ustalar Üçüncü Tolga Doğruer T-34/122
Birinci Özgür Acer M-113A1
İkinci Murat Yılmazer Tuzla Jeep
Üçüncü Hüseyin Serin LAV-150
KATEGORİ III
Askeri Figürler (Kod: 3K)
Yarışmaya tüm tarihsel dönemlere ve milletlere ait plastik, resin ve metal gibi temel malzemelerden üretilmiş, 1/35 ve üzeri ölçeklerdeki askeri figürler katılabilir. Büstler, fantastik ve sci-fi figürleri sergilenebilir ancak değerlendirme dışıdır.
Figür sunumu birden fazla figür içermemelidir ancak çocuk veya hayvan gibi tamamlayıcı figürler eklenebilir ve değerlendirmeye dahildir. Figürlerin sunumunda zemin şartı bulunmamaktadır. Ancak figür sunumunu zenginleştiren zeminler 6×6 (cm) boyutlarını aşmamak koşuluyla değerlendirmeye tabi tutulur. Referans olarak yapım veya boyama kılavuzu göstermek şart değildir. Değerlendirme temel yapım, detaylar, boyama ve bitirme, sunum gibi kriterler üzerinden yapılır.
Birinci Hakan Alakoç
İkinci Volkan Ayhan
Üçüncü Cenker Olut