Plasticbattle web sitesi, ülkemizde askeri kara araçları modelleri konusundaki önde gelen forumunun bir uzantısı olarak, her sene Ankara’da askeri kara araçları modelleri ve figürlerin katıldığı bir yarışma düzenlemektedir. Biz modelciler bu yarışmada, forumda takip ettiğimiz modelleri kendi gözlerimizle görmek ve modelcilerle sohbet etme imkanı buluyoruz.
Bu sene yarışma, geçen sene de olduğu gibi FNSS tesislerinin ev sahipliğinde 3-4 Eylül 2016 tarihinde yapıldı. FNSS, Türkiye’de zırhlı araç üreten lider firmalardan biri. Bu kadar özel bir ortamda yarışmanın yapılması her zaman heyecan verici. Şöyle düşünün, hacim olarak dünyanın en büyük model piyasası olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bile mesela General Dynamics Land Systems gibi bir firma, yılda bir kez askeri kara araçları modelcilerinin yarışmalarına ev sahipliği yapmıyor. Ne kadar şanslı olduğumuzu bir kez daha hatırlamakta fayda var. Ev sahiplerimiz bununla da yetinmeyip ödül töreni sonrasında bize kara araçları gösterisi hazırlamışlar. Bu gösteriden size kısa bir video hazırladık.
Ayrıca bu senenin güzel bir sürprizi, Türk Kara Kuvvetleri’nin, FNSS’e bir adet M48A5T2 bağışlaması ve bizlere bu tankın gösterilmesi oldu. Bol bol referans fotoğrafı çektik birçok arkadaşlarımız da tankın içine girip meraklarını giderdiler.
Bu sene sadece radyo kontrollü drone satışı yapan Hobbytime haricinde herhangi bir model dükkanı plastik model satış standı açmadı, halbuki bu kadar modelcinin yoğun olduğu bir ortamda sadece kara araçları ve malzeme satışı yapan bir dükkan etkinliğe katılsaydı, eminiz hepimiz o anın verdiği heyecanla bir şeyler satın alırdık. FNSS bu konuda bizim şimdiye kadar gördüğümüz kadarıyla firmalara yer de sağlıyordu. Seneye bakalım model dükkanları ilgi gösterecekler mi…
FNSS askeri araç gösterisi haricinde bu senenin kayda değer bir diğer etkinliği de Özgür Güner ve Murat Özgül, Vallejo akrilik boyaları ile boyama ve eskitme teknikleri hakkında yaptıkları atölye uygulamasıydı. Fotoğrafta Murat Özgül’ün atölye çalışmasından bir an görülüyor.
Yarışma kategorilerinden biraz bahsedecek olursak, toplamda 6 kategori mevcut. Bu kategoriler 1/35 ölçekte 1914 – 1945 arası dönem Askeri Kara Araçları, 1945 sonrası dönem Askeri Kara Araçları; ölçekli canlandırma (diorama) ve figürler; ayrıca son senelerde popülerliği artan ve yarışmanın artık kalıcı kategorileri haline gelen, dönemden bağımsız olarak 1/72 ölçek Askeri Kara Araçları. Bu senenin sürprizi 1/48 ölçek Askeri Kara Araçları modellerinin bir kategori açacak kadar çok olmasıydı.

Fotoğrafta 1/48 ölçek Askeri Kara Araçları modelleri kategorisi görülüyor.
1/35 ve 1/72 ölçek kategoriler kendi içinde Usta ve Hobi olarak da ikiye ayrılıyor. Hangi kategoriye katılacağınız hakkında jüri herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Bu senenin değişikliği fantezi figür kategorisinin olmaması idi. Askeri figür kategorisinde de katılım son derece düşüktü. Bununla beraber 1/72 ve 1/48 ölçeğin hızlı yükselişi ve 1/35 ölçek ile aynı sayıda katılım olması bizleri sevindirdi.

Fotoğrafta soldan sağa jüri üyeleri Özgür Güner, Engin Kayral, Gergo Szasko, Burak Gülboy ve Murat Özgül görülüyor. Bu sene jüriye, Moson Model Show’un organizatörlerinden ve askeri kara araçları modellerinde önemli bir isim olan Gergo Szasko katıldı. Jüri her zamanki gibi çok özenli çalıştı ve tüm modelleri değerlendirmeleri 6 saat kadar sürdü, kendilerine bu hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Dereceler kısmında göreceğiniz gibi, 1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları Ustalar kategorisinde dereceye layık eser bulunamadı ve derece yerine mansiyon verildi. Bu yazıyı okuyan modelciler neden dereceye layık eser bulunamadı, modeller o sene katılan diğerleri ile mukayese edilerek derecelendirilmiyor mu? Hangi kritere göre derece bir kategorideki hiçbir modele verilmedi diye sorabilirler. Jürinin bu konudaki yaklaşımı, ustalar kategorisinde derece alacak bir modeldeki ileri tesviye, boyama ve eskitme tekniklerinde hata olmaması ve derece alacak modellerin daha önceki senelerde aynı kategoride derece alan modeller ile yakın seviyede bir kaliteye sahip olması. Bu sene ustalar kategorisinde derece verilmemesinin sebebi ise usta modelcilerde olmaması gereken hataların bulunması olarak açıklandı.
Fotoğrafta Gergo Szasko yarışma hakkındaki görüşlerini paylaşırken. Kendisi model kalitesinin uluslararası düzeyde olduğunu, bu yarışmanın modelciler için birbirinden fikir almak ve yeni teknikler öğrenmek için bir fırsat olduğunu belirtti.
Plastic Battle yarışmasının güzel bir adeti var. Modelciler ödül töreni ardından jüri ile bir toplantı yapıp hem kendi modelleri hakkında yorum alıyor hem de derecelendirme hakkında bilgilendiriliyorlar. Böylece jüri hangi kararı ne sebeple verdiğini yarışmacılara açıklamış oluyor. Bizce de bir yarışmanın en önemli kısımlarından biri, tecrübeli modelcilerden oluşan jürinin soruları yanıtlayacağı böyle bir ortam hazırlanması, bu ortamda modelciler kendi modellerinde neyi daha iyi yapabileceklerini öğrenmiş ve bir kazanımla eve dönmüş oluyorlar. Bu tür toplantıların daha kapsamlısı çok zaman önce Havacılık Müzesi yarışmaları sırasında yapılırdı. Yarışmadan sonra Havacılık Müzesi sinema salonunda, Mehmet Şekercioğlu her modeli perdeye yansıtarak yorumlar bizler de hem kendi modelimizdeki hem de başkalarının modellerindeki hataları görme fırsatına kavuşurduk. Kendisini saygıyla anıyoruz.
İki Modelci olarak bizler de askeri kara araçlarına gittikçe daha çok ilgi duyar olduk. Bu yarışmaya da birer model yetiştirme sansımız oldu; 1/72 Fennec ve 1/72 STRV-103C ile katıldık. Eve döner dönmez de birer yeni kit açtık, favorimiz bu senenin yeni kategorisi olan 1/48 ölçek. Tamiya’nın ve ardından gelen Hobbyboss’un bu ölçek yeni nesil kitleri gerçekten çok güzel, eskitme tekniklerini tecrübe etmek için çok hızlı birleştirilebilen detaylı platformlar.
Yarışma kitleri hakkındaki sübjektif bazı görüşlerimize gelecek olursak, modelcilerde modelin altına bir zemin hazırlanmasının hala pek benimsenmediğini gördük. Bir diorama kalitesinde olmasa da, çölde görev yapan bir aracın altına hiçbir detayı olmayan kumlu bir zemin ya da kış kamuflajlı bir aracın altına kar örtüsü bile modele çok şey katıyor. Çok güzel yapılmış bazı modellerde ise taret üstündeki silahların, sensörlerin ve personelin boyanması ve detaylandırılmasında, modelin kendisi kadar özen gösterilmemiş olmasının modelin kalitesini düşürdüğünü gözlemledik. En azından antenlerin ölçeğe uygun eklenmesi, silahların tutacaklarının yapılması ya da personelin tesviyesinin tam yapılması bile modelinizi bir adım ileriye götürecektir. Kara araçları modelciliği son senelerde AK Interactive, AMMO, Vallejo gibi markaların sunduğu imkanlar sayesinde eskitme tekniklerine o kadar odaklandı ki modelin detayları konusu ikinci plana düştü. Halbuki PE setlere başvurulmadan da birçok küçük detay modele eklenebilir.
Yarışmanın geneli ve değerlendirme hakkında Jüri Başkanı Murat Özgül ile konuştuk, kendisine ayırdığı vakit için teşekkür ediyoruz.
Yarışmada derece alan modelleri, ilgili kategorinin açıklaması ile beraber paylaşıyoruz. Sayfanın sonunda da yarışmaya katılan tüm modellerin fotoğraflarını Flickr albümümüzde bulabilirsiniz. Şimdiye kadar birçok dostumuz fotoğraflarda ölçekleri ayırt edemediklerini belirtmişlerdi. Bu albümden başlayarak artık ölçek bilgisi de ekliyoruz. Tüm fotoğrafları kendi bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz. Bu konuda bir kısıtlamamız yok.
1.1. KATEGORİ I
1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları (Kod: 1K)
Ustalar kategorisinde dereceye layık model bulunamamıştır. Üç tane Mansiyon verilmiştir.
Veli Vahap Saltık Bedford QLR wireless
Veli Vahap Saltık, 1/72 ölçekte de IBG Models’in piyasaya sürdüğü Bedford QLR wireless modelinin diğer fotoğraflarını kendi web sitesinde görebilirsiniz.
Murat Yılmazer KV-1
Murat Yılmazer’in KV-1 modeli hem eskitmesi hem de tank üzerindeki hasar efektleri ile yarışmada her modelcinin dikkatle incelediği bir çalışma oldu. Murat Yılmazer, geçen sene, 1945’den günümüze Askeri Kara Araçları Hobi kategorisinde ACV-15 modeliyle ikinci olmuştu. Murat Yılmazer’in Türk M-24 çalışmasına da bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Volkan Ayhan M-24 Chaffee
Bu sene 1945’den günümüze Askeri Kara Araçları Ustalar kategorisinde BTR-60 modeli ile de üçüncülük derecesi alan Volkan Ayhan’ın bu çalışmasının fotoğraflarını kendi Facebook sayfasında bulabilirsiniz.
Hobi Birinci Hakan Alakoç Pz.Kpfw.VI Neubaufahrzeug
Hakan Alakoç geçen sene bu kategoride kış kamuflajlı Sherman modeli ile ikinci olmuştu. Bu seneki modelinde güzel bir zemin ve personelin kulaklık kabloları gibi detayları eksik etmemiş. Modelin yapım aşamaları için Plastic Battle forumunu ziyaret edebilirsiniz.
Hobi İkinci Hasan Akyıldız Sd.Kfz. 250 Greif
Rommel’in komuta aracı olan bu modelin takma ismi Greif, mitolojide kartal başlı/kanatlı, aslan gövdeli efsanevi canavarın ismidir. Hasan Akyıldız’ın aynı kategoride diğer bir modeli olan Panzer II’yi de beğendik.
Hobi Üçüncü Koray Fenman M4A1 Sherman
Koray Fenman’ın yarışmaya katıldığı bu tek modeli, İtalya Cephesi 2. ABD Zırhlı Tümeni’ne ait bir tank renklerinde. Modelin yapım aşamaları için Plastic Battle forumunu ziyaret edebilirsiniz.
1.2. KATEGORİ II
1945’den günümüze Askeri Kara Araçları (Kod: 2K)
Ustalar Birinci Sancar Buhur BMP-1
Sancar Buhur geçen sene de 1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları Ustalar kategorisinde, PzKpfw IV modeli ile ikincilik derecesini kazanmıştı. Sancar Buhur’un modelini kendi web sitesinde inceleyebilirsiniz.
Ustalar İkinci Veli Vahap Saltık 152 mm ShKH MODAN vz.77/99
Veli Vahap Saltık geçen sene de 1945’den günümüze Askeri Kara Araçları Hobi kategorisinde Bufalo modeli ile birincilik derecesine layık görülmüştü. Bu modelin diğer fotoğraflarını kendisinin web sitesinde görebilirsiniz. Veli Bey bu sene ayrıca 1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları Ustalar kategorisinde Bedford QLR wireless çalışması ile Mansiyon aldı.
Ustalar Üçüncü Volkan Ayhan BTR-60
Volkan Ayhan bu sene aynı zamanda 1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları Ustalar kategorisinde M-24 Chaffee çalışması ile Mansiyon aldı. Bu modelin diğer fotoğraflarını kendisinin Facebook sayfasında görebilirsiniz.
Bu kategoride ayrıca iki tane Mansiyon verilmiştir.
Hakan Güney HEMTT M983
Hakan Güney’in zırh plakaları eklenmiş ve detaylandırılmış bu modelinin yapım aşamalarını kendi web sitesinde inceleyebilirsiniz.
Tolga Doğruer BMP-1
Tolga Doğruer’in diğer güzel çalışmalarını incelemek için kendisinin Photobucket albümünü ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Hobi Birinci Şeref Kalaycı Leopard 2A4
Şeref Kalaycı’nın çalışması zemin hazırlanması ve modelin eskitilmesi bütünlüğünün güzel bir örneği.
Hobi İkinci Levent Gökçen ZTZ 99B
Levent Gökçen’in bu dijital kamuflaj çalışmasının yanısıra Sheridan modeli de güzeldi.
Hobi Üçüncü Birol Ertem Dozer D9R
Ülkemizde 1/72 ölçek askeri kara araçları modellerinde önemli bir isim olan Birol Ertem’in yarışmaya getirdiği tek 1/35 ölçek modeldi. Bu vesileyle geçen sene yarışmaya katılan diğer bir D9 modelini hatırlayalım.
1.3. KATEGORİ III
Askeri Figürler (Kod: 3K)
Birinci Atilla Güç WWII German Soldier-Ammo Carrier
Atilla Güç geçen sene de aynı kategoride çalışması ile birincilik derecesine layık görülmüştü. Bu sene çok daha fazla emek harcanmış bir Alman asker figürü ile derece kazandı.
İkinci Utku Yücelmiş Lutwaffe Pilot
Utku Yücelmiş’in bu sene yarışmaya getirdiği bir diğer güzel model, 1/35 ölçek T72M1 idi.
Üçüncü Doğu Sarhan Demir Viking
Doğu Sarhan Demir’in bu sene yarışmaya getirdiği diğer figür, Teutonic Knight idi.
1.4. KATEGORİ IV
Ölçekli Canlandırma (Diorama) (Kod: 4K)
Birinci Serhat Örter Run to the Hill
Serhat Örter geçen sene de aynı kategoride yine yaralanan bir askerleri tasvir eden çalışması ile ikincilik derecesini almıştı.
İkinci Sancar Buhur
Sancar Buhur bu yarışmada, aynı zamanda 1945’den günümüze Askeri Kara Araçları Ustalar kategorisinde birincilik derecesine layık görüldü. Diorama çalışmasındaki ev modellemesi bilhassa beğeni aldı.
Üçüncü Yasin Soysal Deutsche Afrika Corps
Yasin Soysal geçen sene de aynı kategoride çalışması ile aynı dereceye layık görülmüştü. Bu sene de yine Alman Ordusu’nun, bu sefer Kuzey Afrika operasyonlarını betimleyen bir çalışma yapmış.
1.5. KATEGORİ V
Yetmiş iki Ölçek (Kod: 5K)
Ustalar Birinci Özgür Aydın BTR-60
Özgür Aydın geçen sene de Cromwell modeli ile aynı kategoride birincilik derecesini almıştı. Bu sene derece alan BTR-60 modelinin yapım aşamalarını Plasticbattle sitesinden inceleyebilirsiniz.
Ustalar İkinci Mehmet Hakan Karlı Pacific Sherman
Özgür Aydın geçen sene de E-100 modeli ile aynı kategoride ikincilik derecesini almıştı. Bu sene derece alan Sherman modelinin yapım aşamalarını MiniAFV sitesinden inceleyebilirsiniz.
Ustalar Üçüncülük derecesine layık model bulunamamıştır.
Hobi Birinci Gökay Yalçın MAN LKW 5t.
Gökay Yalçın hem bu kategoride hem de 48 Ölçek kategorisinde birincilik derecesine layık görüldü. MAN LKW 5t. Modelinin yapım aşamalarını MiniAFV sitesinden inceleyebilirsiniz.
Hobi İkinci Nafiz Cebecioğlu Female Mk.I
Nafiz Cebecioğlu’nun yarışmadaki diğer dikkate değer modeli Su-100 idi.
Hobi Üçüncü Burak Çınar Mathilda
Nafiz Cebecioğlu’nun yarışmadaki diğer dikkate değer modeli Char B1 idi. Bu modelin yapım aşamalarını Hobimaket sitesinde görebilirsiniz.
1.6. KATEGORİ VI
Kırk sekiz Ölçek (Kod: 6K)
Birinci Gökay Yalçın T-34/76
1/72 ölçek hobi kategorisinde de ikincilik derecesini kazanan Gökay Yalçın, bu kategoriye T-34’ün yanında KV-1 modeli ile katıldı. Bu modelin yapım aşamalarını Hobimaket web sitesinde görebilirsiniz.
İkinci Gürkan Özkan M4A2
Gürkan Özkan , 14 adet 1/48 ölçek modeli ile bu kategorinin açılmasında önemli bir rol oynadı. Modelin yapım aşamalarını Hobimaket web sitesinde inceleyebilirsiniz.
Üçüncü Gökçe Coşkuncan Panther Ausf. G
Gökçe Coşkuncan’ın yarışmaya katılan diğer modeli ise Tiger IE idi.
Tüm modelcilerle çekilen aile fotoğrafı. Bu fotoğrafı panoramik çekmemiz gerekti, umuyoruz ileride buraya da sığmayarak daha büyük organizasyonlarda bir araya geliriz.