Plasticbattle web sitesi, ülkemizde askeri kara araçları modelleri konusundaki önde gelen forumunun bir uzantısı olarak, her sene Ankara’da askeri kara araçları modelleri ve figürlerin katıldığı bir yarışma düzenlemektedir. Biz modelciler bu yarışmada, forumda takip ettiğimiz modelleri kendi gözlerimizle görmek ve modelcilerle sohbet etme imkanı buluyoruz.
Bu sene yarışma, FNSS tesislerinin ev sahipliğinde 5-6 Eylül 2015 tarihinde yapıldı. FNSS hem yarışmanın yapılması için mekan ve altyapı imkanlarını sunuyor, hem de ödül töreni sonrası araç test alanında modelciler için bazı zırhlı araçlar ile gösteri düzenliyor. Biz modelciler için hakikaten çok güzel bir deneyim.
Bu sene yarışma alanında, ülkemizin yeni model üretici firmalarından biri olan Ema Plast’ın bir tanıtım standı vardı. Ema Plast 1/32 ölçek TAI Anka İnsansız Hava Aracı model kitini bu sene piyasaya sürdü.
Fotoğrafta Ema Plast’ın tanıtım standı görülüyor. Firma sahibi Emre Yıldızhan ile Ema Plast’ın model kit piyasasına girişi ve ilerideki planları hakkında sohbet ettik.
FNSS askeri araç gösterisi haricinde bu senenin kayda değer bir diğer etkinliği de Özgür Günerİin Vallejo akrilik boyaları ile boyama ve eskitme teknikleri hakkında yaptığı atölye uygulamasıydı. Bu tür uygulamalar modelcilerin tekniklerini geliştirmeleri için çok kıymetli fırsatlar. Her ne kadar günümüzde YouTube üzerinden birçok tekniğin uygulamasını seyretme imkanı bulsak da, canlı izlemek ve soru sorabilmek çok daha faydalı.
Bu sene önemli bir gelişme olarak, kategorilere 1/72 ölçek eklendi. Bildiğiniz gibi piyasaya sürülen 1/72 ölçek askeri kara araçlarında alanında son yıllarda ciddi bir yükseliş var, bu alanın öncüleri Revell, Modelcollect, Trumpeter, Flyhawk, Tiger Model ve Dragon firmaları sayesinde bu ölçekte hem kalite hem de seçenekler bir hayli arttı. Bu konuda ülkemizde konsantre çalışan modelci büyüğümüz Erhan Atalay’ın kurduğu ve birçok kıymetli modelci dostumuzun katkılarıyla zenginleşen Mini AFV sitesi sadece 1/72 ölçek askeri kara araçlarına odaklanması açısından ülkemizde tek. Kendisi ile bu sene yeni kategori açılması münasebetiyle konuştuk.
1/72 ölçek askeri kara araçları koleksiyonu da yarışma vesilesiyle modelcilere sergilendi.
Yarışma kategorilerinden biraz bahsedecek olursak, toplamda 6 kategori mevcut. Bu kategoriler 1/35 ölçekte 1914 – 1945 arası dönem Askeri Kara Araçları, 1945 sonrası dönem Askeri Kara Araçları; ölçekli canlandırma (diorama) ve figürler; ayrıca son senelerde popülerliği artan ve yarışmanın artık kalıcı kategorileri haline gelen, dönemden bağımsız olarak 1/72 ölçek Askeri Kara Araçları. Bu senenin sürprizi 1/48 ölçek Askeri Kara Araçları modellerinin bir kategori açacak kadar çok olmasıydı. 1/35 ve 1/72 ölçek kategoriler kendi içinde Usta ve Hobi olarak da ikiye ayrılıyor. Hangi kategoriye katılacağınız hakkında jüri herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Bu senenin değişikliği fantezi figür kategorisinin olmaması idi. Askeri figür kategorisinde de katılım son derece düşüktü. Bununla beraber 1/72 ve 1/48 ölçeğin hızlı yükselişi ve 1/35 ölçek ile aynı sayıda katılım olması bizleri sevindirdi.
Jüri bu sene Engin Kayral, Ragıp Oy, Burak Gülboy, Murat Özgül ve M. Ahmet Yazal’dan oluşuyordu. Fotoğrafta soldan sağa jüri üyelerinden Murat Özgül, Burak Gülboy ve M. Ahmet Yazal bir modeli incelerken görülüyor. Jüri üyeleri ile hem yarışmanın geneli hem de geleceği hakkında bir söyleşi yaptık, bize ayırdıkları zaman için teşekkür ediyoruz.
Dereceler kısmında göreceğiniz gibi, Fantezi Figürler ve 1945’den Günümüze Askeri Kara Araçları kategorilerinde bazı derecelere layık modeller bulunamadı. Jüri derece alacak modellerin daha önceki senelerde aynı kategoride derece alan modeller ile yakın seviyede bir kaliteye sahip olması ve ilgili kategoride beklenen temel modelcilik tekniklerinin doğru uygulanmasını göz önünde bulundurarak değerlendirme yapıyor.
Plastic Battle yarışmasının çok güzel bir adeti var. Modelciler ödül töreni ardından jüri ile bir toplantı yapıp hem kendi modelleri hakkında yorum alıyor hem de derecelendirme hakkında bilgilendiriliyorlar. Böylece jüri hangi kararı ne sebeple verdiğini yarışmacılara açıklamış oluyor.
Fotoğrafta jüri üyeleri ödül töreni sonrası modelcilerle yaptıkları değerlendirme toplantısı sırasında görülüyorlar.
Yarışmada derece alan modelleri, ilgili kategorinin açıklaması ile beraber paylaşıyoruz. Sayfanın sonunda da yarışmaya katılan tüm modellerin fotoğraflarını Flickr albümümüzde bulabilirsiniz. Tüm fotoğrafları kendi bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz. Bu konuda bir kısıtlamamız yok.
1.1. KATEGORİ I
1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları (Kod: 1K)
1914 ile 1945 yılları arasında dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçlarını kapsar. Bu kategoriye her ölçekte, hazır olarak satılan, plastik/reçine (resin)/metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir. Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır. Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa “Ustalar Kategorisi” eklenebilir.
Ustalar Birinci Kerem Atabeyoğlu
Ustalar Üçüncülük derecesine layık model bulunamamıştır.
Hobi Birinci Cenker Olut
Hobi İkinci Hakan Alakoç
1.2. KATEGORİ II
1945’den Günümüze Askeri Kara Araçları (Kod: 2K)
1945’den günümüze kadar dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçlarını kapsar. Bu kategoriye her ölçekte, hazır olarak satılan, plastik/reçine (resin)/metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir. Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır. Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa “Ustalar Kategorisi” eklenebilir.
Ustalar Birinci Özgür Güner
Ustalar İkincilik derecesine layık model bulunamamıştır.
Ustalar Üçüncülük derecesine layık model bulunamamıştır.
Hobi Birinci Veli Vahap Saltık
Hobi İkinci Murat Yılmazer
Hobi Üçüncü Özgür Acer
1.3. KATEGORİ III
Askeri Figürler (Kod: 3K)
Yarışmaya tüm tarihsel dönemlere ve milletlere ait plastik, reçine ve metal gibi temel malzemelerden üretilmiş, 1/35 ve üzeri ölçeklerdeki askeri figürler katılabilir. Büstler, fantastik ve bilim-kurgu figürleri değerlendirme dışıdır. Ancak bu figürler sergilenebilir. Figür sunumu birden fazla figür içermemelidir. Çocuk veya hayvan gibi tamamlayıcı figürler eklenebilir ve bunlar değerlendirmeye dahildir. Figürlerin sunumunda zemin şartı bulunmamaktadır. Ancak figür sunumunu zenginleştiren zeminler 6×6 (cm) boyutlarını aşmamak koşuluyla değerlendirmeye tabi tutulur. Referans olarak yapım veya boyama kılavuzu göstermek şart değildir. Değerlendirme temel yapım, detaylar, boyama, bitirme ve sunum gibi kriterler üzerinden yapılır.
Birinci Kenan Şahin
Birinci Atilla Güç
1.4. KATEGORİ IV
Fantezi Figürler (Kod: 4K)
Yarışmaya fantezi figürlere ait plastik, reçine ve metal gibi temel malzemelerden üretilmiş, her ölçekteki fantezi figür katılabilir. Figür sunumu birden fazla figür içermemelidir. Çocuk veya hayvan gibi tamamlayıcı figürler eklenebilir ve değerlendirmeye bunlar dahildir. Figürlerin sunumunda zemin şartı bulunmamaktadır. Ancak figür sunumunu zenginleştiren zeminler 6×6 (cm) boyutlarını aşmamak koşuluyla değerlendirmeye tabi tutulur. Referans olarak yapım veya boyama kılavuzu göstermek şart değildir. Değerlendirme temel yapım, detaylar, boyama, bitirme ve sunum gibi kriterler üzerinden yapılır.
Birincilik derecesine layık model bulunamamıştır.
Üçüncülük derecesine layık model bulunamamıştır.
1.5. KATEGORİ V
Ölçekli Canlandırma (Diorama) (Kod: 5K)
Bu kategoriye zemini el yapımı veya hazır olarak satılan, her türlü malzeme kullanılarak üretilmiş, bütün ölçeklerdeki canlandırmalar katılabilir. Canlandırmalarda en az bir adet zırhlı veya zırhsız askeri kara aracının yer alması esastır. Canlandırma üzerinde askeri araçla birlikte mevcut olabilecek her türlü figür, ekipman, silah, bina, bitki, hayvan, yüzey şekilleri ve jeolojik yapılar gibi unsurlar değerlendirmeye alınacaktır.15×15(cm)’den küçük, sadece düz zemin kullanılmış, bina, doğa veya yeryüzü şekli gibi unsurların en az birini ihtiva etmeyen, iki veya daha az figür kullanılmış canlandırmalar bu kategoriye dahil edilmeyecektir. Bu canlandırmalar üzerinde yer alan araç esas alınarak, yarışma kurulu tarafından uygun bir kategoriye kaydırılacaktır.
Genel değerlendirme kriterlerine ilave olarak, bu kategorinin değerlendirme kriterlerine aşağıda yer alan maddeler ilave edilmiştir:
– Konu ve kurgu
– Zaman ve mekanda gerçekçilik
– Yaratıcı malzeme kullanımı
– Sabitleme
Birinci Volkan Ayhan
İkinci Serhat Örter
1.6. KATEGORİ VI
Yetmiş İki Ölçek (Kod: 6K)
1914’ten günümüze kadar dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçlarını kapsar. Bu kategoriye 72 ölçekteki, hazır olarak satılan, plastik/reçine (resin)/metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir. Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır. Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa “Ustalar Kategorisi” eklenebilir.
Birinci Özgür Aydın
Mansiyon
1. Erkan Ün
2. Serhan Demir
3. Erol Şen
4. Alper Doğruer
5. Gürkan Özkan
6. Levent Gökçen
7. Oykun Eren
8. Tolga Doğruer
9. Tahir Özcivan
10. Cem Burak Öz
11. Volkan Aydın
12. Alper Akman
Tüm modelcilerle çekilen aile fotoğrafı. Seneye bir arada olmak dileğiyle.