Künye
Firma: Hobbytime Model Kits (hobbytimemodelkits.com)
Ölçek: 1/144
Kit #: 051
Parçalar: 31 adet plastik enjeksiyon
Resin: yok
PE: yok
F-4E 2020 uçağının modeli şimdiye kadar hiçbir ölçekte bulunmuyordu. Ankara merkezli Hobbytime firması, Academy kalıp 1/144 ölçek F-4E kitine yeni çıkartma ve yapım kılavuzu ekleyerek ve kendi markası altında yeni bir kutu ile piyasaya sürdü. Kalıp 1984 model olmasına rağmen çapaksız ve temiz bir içe detay baskısı var. Detay seviyesi, imalat yılı sebebiyle, doğal olarak günümüz 1/144 ölçek modellerinin altında.
Hobbytime firmasının yeni model markası Hobbytime Model Kits’in uygun bir fiyatla ve Türk çıkartmaları ile piyasaya sürmek için seçtiği Academy F-4E modeli temel parçalara sahip bir model. Başlangıç seviyesindeki modelciler için güzel bir seçenek olduğunu düşünüyoruz. Buradaki değerlendirmeler ileri düzey modelcilere hitap ettiği için modelin bazı eksiklikleri göze çarpabilir ama bizce bu eksikliklerin hiçbiri Türk renklerinde sunulmuş bir modelin tercih edilmesine engel hususlar değildir.
31 parçadan oluşan kitin, iki adet plastik ağacı ve şeffaf kanopisi birlikte paketlenmiş. Kutuyu açınca “ama çıkartma yok” demeyin, çıkartma tabakası kutunun dibindeki kartonun altında bulunuyor, zannediyorum zarar görmesini önlemek için yapılmış.
Kutu
Kitin kutusu, üstten açılan bir tasarıma sahip. Kutu üzerinde, kitteki tek çıkartma seçeneği olan 111. Filo’ya (Panter) ait 73-1022 seri numaralı F-4E 2020, kalkış yaparken Sıtkı Atasoy tarafından çekilmiş bir fotoğrafı mevcut. Kutunun kenarlarında çıkartmanın çizimi, bitmiş model fotoğrafları ve standart firma/model bilgilendirme yazıları mevcut.
Kutunun altında ise modelcilere hitaben Türkçe ve İngilizce lisanında yazılmış, temel modelcilik tekniklerini anlatan bir metin mevcut. Ayrıca Hobbytime Model Kits firmasının sahibi Uğur Akman’ın (olduğunu zannediyorum) karikatürize edilmiş bir resmi var.
Kutu üzerinde dikkatimi çeken son husus hobbytimemodelkits.com adında bir web sitesinin adresi, bu değerlendirmenin yazıldığı tarih itibariyle sitenin yapım aşamasında olduğunu gördük.
Yapım Kılavuzu
Kılavuz, A4 sayfası boyutlarında, renkli ve kuşe kağıda arkalı önlü basılmış. Ön yüzde F-4 uçaklarının tarihçesi ve Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanımı ile ilgili kısa bir metin, üzerinde de Boyama & Çıkartma şeması var. Kılavuz Türkçe ve İngilizce lisanlarında hazırlanmış, 4 aşamada modelin birleştirilmesini açıklayan çizimlerden oluşuyor.
Yapım kılavuzunda boyama şeması için FS, GSI Creos, Vallejo, Humbrol, Testors / Model Master serisinin renkleri verilmiş.
Kutudan yapım kılavuzu haricinde bir de Hobbytime Model Kits’in piyasaya süreceği diğer modelleri gösteren A5 boyutlarında renkli bir broşür çıkıyor. Bu broşürden 1/72 ölçek F-16A/C ve 1/32 ölçek F-16 B40/42, B50/52 ve B50+/52+ kitlerinin çıkacağını anlıyoruz. Bu değerlendirmenin yazıldığı tarih itibariyle bu kitlerin piyasaya sürülme takvimi açıklanmadı.
Son olarak kutudan 14*28 cm boyutlarında ve üzerinde beton zemin resmi bulunan bir karton çıkıyor. Bu karton üzerinde ayrıca Hava Kuvvetleri, 111. Filo ve Hobbytime Model Kits logoları bulunuyor.
Boyama Paternleri / Çıkartmalar
Kitte bir adet boyama şeması verilmiş, daha önce belirttiğimiz gibi Eskişehir 111 Panter Filo’da görev yapan 73-1022 seri numaralı F-4E 2020. Bu uçağın köpek balığı ağzına sahip versiyonu çalışılmış.
Boyama şemasında, burundaki siyah kısım aslında bütün radom boyunca devam etmeli, bu konudaki en kolay referans kutu kapağındaki fotoğraf.
Panter logosu 2009 senesinde ilk defa uygulandığında, o zaman Anadolu Kartalı tatbikatının gece operasyonlarında uçacak 6 uçak seçilip kuyruktaki logonun gözlerine fosforlu yeşil bir çıkartma uygulanmıştı, zamanla aşınan bu çıkartmayı modelde uygulamak modelciler için ilginç bir çalışma olabilir.
Uçağın önündeki açık grinin, kokpit arkasında koyu griye geçişi kısmında, Atatürk imzası ve 100. Yıl logolarının üstüne denk gelen kısımdaki geçiş, uçakta boyama şemasına göre daha dik açılı olmalı, yine internetteki fotoğraflardan referans alınabilir.
Bu modeli bizler için çekici kılan yegâne özelliği ise Türk Hava Kuvvetleri çıkartmalarına sahip olması, Babibi Model tarafından hazırlanan çıkartmalar ölçeğin elverdiği detayda özenle hazırlanıp basılmış, baskıda herhangi bir renk kayması mevcut değil. Burun iniş takımı kapağında uçak seri numarasının son 3 sayısının yazıldığı çıkartma eksik, belki bu ölçekte gerekli olmadığı düşünüldü. Çıkartmaların uçak rengi ile uyumu ve yerleşimlerini modeli yaparken inceleyeceğiz.
Kokpit ve Kanopi
Kitte bir kokpit parçası bulunmuyor. İki adet sandalye, sağ ve sol olarak birleşen gövde arasına yerleştiriliyor. Kitte pilotlar mevcut değil. Kokpit parçasından ziyade bu ölçekte gözüken en önemli kısım sandalyelerin kanopi seviyesinde kalan kısımları. Bunlara fırlatma kolları gibi küçük detaylar eklenebilir.
Kanopi tek parça halinde verilmiş, olması gerekenden daha basık bir profile sahip. Üzerinde cam ve çerçeveleri ayırmak için kabartmalar mevcut.
Boyama planında belirtilmemiş ama kanopinin ön sabit kısmı cam göbeği renginde boyanmalı. Tamiya’nın şeffaf mavisini biraz da şeffaf yeşil ile karıştırarak uygulanırsa istenen sonuç elde edilebilir.
Gövde
Kit içe detay, herhangi bir bakım kapağından ziyade gövdede bulunan belli başlı panel çizgileri verilmiş. Gövde üzerinde formation light panel çizgileri derin şekilde işlenmiş, çıkartmalar arasında 20 ve 21 numara ile verilmiş bu paneller birleştirme sırasında doldurulursa daha iyi olur.
Gövde klasik şekilde sağ ve sol olarak iki parçadan oluşuyor. Hava girişleri ayrı parçalar olarak verilmiş. Uçağın karnında ise tek parça olan kanat, ön iniş takımı yuvası ve egzoz hizasında gövde ile birleşiyor.
Modelde F-4E 2020 modifikasyonlarına ait herhangi bir parça bulunmuyor. Bu ölçekte görülebilecek olan ve kokpit haricindeki farklılıkları özetlersek, sırtta bulunan VHF/UHF telsiz anteni ve kuyrukta, kanat uçlarında bulunan radar ikaz alıcıları eklenirse yeterli olacaktır. Kuyrukta, hava alıklarında ve kanat uçlarında bulunan gece görüş gözlüğüne uygun ek lambalar bile bu ölçekte neredeyse hiç gözükmeyecektir.
Hava girişleri iki parça halinde verilmiş, bu gözüktüğü kadarının tesviyesini rahat yapmayı sağlıyor, bu ölçekteki diğer kitlerde olduğu gibi, hava girişi motora kadar uzanmıyor.
Gövdedeki ışıklar için şeffaf parça mevcut değil. Dikey stabilize hücum kenarında ram hava girişi ve ACL ışığı eksik.
1/144 ölçek ve 1984 senesinde kalıpları hazırlanmış bir modele göre gövde profili oldukça iyi. Yalnızca burun kısmının daha aşağı bakacak şekilde birkaç derece modifiye edilmesi uygun olur. Burada önemle durmak istediğimiz bir husus, hiçbir çizimin tamamen doğru olmadığı, bu sebeple çok küçük farklılıklar her zaman olabilir.
Kanatlar
Kanatların profili de yine çizimler ile karşılaştırıldığında doğru. Hücum kenarlarındaki slatların biraz daha öne doğru bir profile sahip olduğunu görüyoruz, küçük bir Evergreen şerit parçası ile kolaylıkla düzeltilebilir.
Kitte yapısal olarak dikkat çeken bir diğer husus yatay stabilize hücum kenarlarının slotted olmaması.
İniş Takımları
Modelde iniş takımları yuvaları mevcut, ön iniş takımı kapağı iki parça olarak verilmiş. Ölçek bazında temel parçalara ek olarak pnömatik şok emicileri metalik renkle boyamak iyi sonuç verebilir.
Mühimmat ve Harici Yükler
Kitten mühimmat olarak 2 adet AIM-7 radar güdümlü füzesi çıkıyor. 370 galonluk kanat altı yakıt tankları da mevcut.
Görüldüğü gibi kit F-4E 2020 çıkartmaları içermesine rağmen, bu modele ait yapısal değişiklikleri barındırmıyor. Temel modelcilik teknikleri ile çok kolay eklenebilecek bu detaylar, başlangıç seviyesindeki modelciler için güzel bir pratik olacaktır.
Bu kiti çıkartmaları için alan daha ileri seviyedeki modelcilere ise platform olarak Platz 1/144 ölçek F-4E modellerini tavsiye ediyoruz. Platz’ın kiti, yeni nesil Revell modeller kadar iyi olmasa da, Academy’den daha iyi detaylara sahip. Bu kitin de değerlendirmesini sizlerle paylaşacağız.
Hobbytime firmasını bu atılımından dolayı kutluyoruz, 1/72 ve 1/32 ölçek kitlerini merakla bekliyoruz.