Künye
Firma: Revell
Ölçek: 1/144
Kit #: 04066
Almanya’nın Friedrichshafen kasabasında Dornier müzesini gezerken kendisi değil ama fotoğrafları sergilenen bu uçağın, müze dükkânında Revell tarafından kutulanmış kitini görünce, adet yerini bulsun diye bir tane de ben aldım.
Bu yazı model kitin kritiği olmadığı için uçağın kendisinden ya da modelden detaylı bir şekilde bahsetmeyeceğim. Nitekim ben de modeli birleştirmeye başlarken böyle bir inceleme yapmadım, ne var ki zamanla ilerledikçe uçağın 12 motoru olduğunu, kuyruğunun bir çift kanatlı uçağa yetecek kadar detay içerdiğini, dikmeler arasında çelik tel geçişleri olduğunu fark ettikçe heyecanım ve mutluluğum katlanarak arttı.
1/144 ölçekteki bu kit aslında 1970’lerde Otaki tarafından üretilmiş, sırasıyla Matchbox ve Revell kutulamışlar. Kitin genel özellikleri içe detayların geniş ve yumuşak olması, hiç bir parçanın birbirine düzgün oturmaması olarak özetlenebilir.
Kiti 4 alt bölüme ayırırsak, tekne kısmı, kanat kısmı, kuyruk kısmı ve motorlardan oluşuyor. Bunların her birine ayrı bir model gözüyle bakabilirsiniz. Modelden bıkmamanız için sırayla birinden diğerine geçmenizi tavsiye ederim yoksa çok çabuk soğumanız garanti.
Modelde burada göreceğiniz fotoğraflardaki durumdan daha ilerideyim, kısa bir zaman içinde onları da ekleyeceğim. Yalnız bilmenizi isterim ki herhangi bir detay çalışması görmeden önce uzunca bir zaman bol miktarda #400 zımpara harcanmasını izleyeceksiniz.
Kit gümüş renginde plastiğe basılı, su anda kokpite yandan bakıyorsunuz. Gördüğünüz gibi kokpit (ya da bu uçakta uçuş güvertesi) camı pozisyonlama açısından problemli. İyi haber cam, bol miktarda Japon yapıştırıcısı kullanıp yerine sabitledikten sonra rahatça zımparalanacak kadar kalın kalıplanmış. Camı yerine sabitlemeden önce iç kısmını iyice zımparalayıp, Tamiya Compound setiyle parlatmanızı öneririm, yerine yerleştirildikten sonra iç kısımdaki darlık sebebiyle elle müdahale mümkün değil, ancak motor tool ile parlatmak mümkün. Etraftaki boşluklar Evergreen parçalar ile doldurulacak. Sağ tarafta sol kanadın hücum kenarı görülüyor.
Uçağın burun kısmında dışa detaylar ölçülü olmasına rağmen aralarında çok miktarda kalıp çapağı var, bu sebeple dışa detayları tamamen silip, yüzeyi düzeltip sonra dışa detayları Evergreen yarım yuvarlak çubuklar ile tekrar eklemeye karar verdim. Uçuş güvertesi camı zımparalanırken hemen yanındaki dışa detaylara zarar verecek olmam da kararımı bu yönde etkiledi. Fotoğrafın sağ kısmında yekpare olarak devam eden kanadın hücum kenarını görüyorsunuz.
Kanadın hücum kenarında ve üst kısmının bir bölümünde bizim Junkers F-13 ve Junkers 52 uçaklarından tanıyacağımız şekilde tırtıklı bir yüzey var, o zamanın kalıp teknolojisi sebebiyle bu tırtıklar düzensizler, ayrıca hücum kenarında kanadı alt ve üst olarak birleştirirken tesviye işleminde bu yüzeye zarar vermeden ilerlemek imkânsız. Ben de zaten uğraşacağım çok kısım olduğu için ve 1/144 ölçekte gözükmez diye kendimi inandırarak gördüğünüz tırtıklı yüzeyi zımparaladım.
İçi Evergreen ile doldurulmuş uzun çizgiler motorların oturacağı yerler, motor ayakları için daha sonra çubukların oturacağı delikler deleceğim.
Kanadın ortasında gördüğünüz içi doldurulmuş kareler ise alttaki yolcu kabinine güneş ışığı girmesi için daire şeklinde cam olması gereken kısımlar. Bunları önce doldurdum sonra da şeffaf asetat kullanarak baştan yapmak üzere delikler deldim. İleride bu işlemin fotoğraflarını paylaşacağım.
Bu fotoğrafta uçağın sırtında doldurulmuş 4 pencere deliğini görüyorsunuz, ayrıca kanat boyunca tüm içe detayları yok edecek şekilde uzun bir zımparalama süreci yaşadım, kanadın altında tekrarlanan bu işlem firar kenarının parmağımı kesecek kadar incelmesini sağladı.
Kuyruk kısmında dışa detayların arasındaki çapakları temizlemek yerine tüm detayları silip, yüzeyi Tamiya Compound ile parlatıp, Evergreen yarım daire çubukları kullanarak dışa detayları görüldüğü gibi tekrar ekledim. Çubukları yapıştırırken, hem Evergreen çubukların imal edildiği plastiği hemen yapıştırması, hem de yoğunluğu çok düşük bir sıvı olduğu için bir kenardan dokundurduğunuzda, tüm çubuk boyunca ilerlemesi sebebiyle modelciler arasında yeşil kapak olarak tabir edilen Tamiya Extra Thin Cement kullandım.
Yukarıda belirttiğim gibi uçuş güvertesi camı oldukça kalın bir plastikten imal edildiği için bolca zımparalamaya imkan verdi, aradaki boşluklara Evergreen plastik parçalar eklendiğinde şu anda her ne kadar çizikler ile dolu olsa da seviye farkları giderilmiş durumda. Uçuş güvertesinin üzerinde ve burundaki dışa detayları da aynen kuyrukta olduğu gibi, daha sonra Evergreen çubuk yapıştırmak üzere sildim.
Fotoğrafta sağ kanadın altını görüyorsunuz. Geniş ve sığ içe detayları yok etmek için #400 zımpara ile uzun bir çalışmanın ardından, Tamiya Compound ile parlatılan kanat üzerinde, GSI Creos marka içe detay açma aleti marifetiyle panel detaylarını bastan açtım. Kanadın ortasındaki delikler, tekne kısmına bağlanan destek ayaklarının oturduğu yerler.
Aynı yöntemi kullanarak tekne kısmının altındaki detayları da bastan açtım. Teknenin altı siyaha boyanacağı ve kaide üzerinde duracağı için neredeyse hiç görülmeyecek olsa da ben bilhassa detay açarken pratik yapmak için bu bölümü de çalıştım.
Fotoğraflardan incelediğim kadarıyla tekne kısmında, su kesimine doğru dört adet pencere daha var, yukarıda kırmızı ile işaretlediğim bu pencereleri uygun çapta bir matkap ucu ile açtım, daha sonra deliklerin ön ve arkasını zımparaladım, böylece delik açarken çıkan malzemeyi temizlemiş oldum.
Dışa detayları silip Evergreen çubuk ile bastan yapma süreci, modelin tekne kısmında yakıt tanklarının üzerinde de uygulandı. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi yakıt tankı üzerinde 6 adet delik var, bunların üçü yakıt tankını tekne kısmına bağlamak, dışa doğru olan üçü ise yakıt tankını kanadın altına bağlamak için, önce buraya oturan ayakların tesviyesini yapıp daha sonra yanlarına çubukları dizmek gerekiyor.
Yukarıdaki fotoğrafta içe detayları açmak için kullandığım GSI Creos marka aleti ve yakıt tankları üzerindeki dışa detayları yapmak için kullandığım Evergreen marka 0.5mm plastik çubukları görüyorsunuz. Aslında eğer çubukların çapı 0.3mm olsa idi bu ölçek için daha uygun olacaktı, Evergreen de bu çapta çubuk yok, bir alternatif tel kullanmak olabilirdi ama ben yapıştırmak zor olacağı için cesaret edemedim.