İstanbul Rahmi Koç Sanayi Müzesi’ndeki Fenerbahçe vapurunda her ay toplantılarına devam eden Modelcilik Kulübü Derneği’nin, içinde tüm modelcilik disiplinlerini içeren yarışmasının bu sene ikincisi 16-17 Mayıs tarihlerinde yapıldı.
Yurtdışından katılan modellerin geçen seneye göre daha az olmasına rağmen, 541 model, hem nitelik hem de nicelik açısından geçen seneyi aratmadı.
Bu sene de yarışma kayıtları internet üzerinden yapıldı. Yarışma için hazırlanan sitede (http://yarisma.modelcilikkulubu.org) yarışmacılar kendi modellerinin detaylarını kaydettiler. Bu girilen bilgiler ile organizasyon ekibi her model için bir form oluşturdu. Modelciler modellerini getirdiklerinde isim söyleyerek basılmış formlarını teslim aldılar. Bu formları, paylaştığımız fotoğraflarda, modellerin altlarında görebilirsiniz. Genel olarak formlar, modelin markası, ismi, ölçeği, modelcinin paylaşmak istediği notları ve katılım numarasını içeriyor.
Model yarışmalarında formların bu şekilde doyurucu bilgi içermelerine karşın, modelcilerin isimlerinin saklı olması alışageldiğimiz bir âdet, amacı da jüri üyelerinin tamamen tarafsız olmasını sağlamak. Ne var ki son senelerde yurtdışındaki yarışmalarda gözlemlediğimiz bir husus, modelcilerin isimlerinin de formlara açıkça yazılması oldu. Bildiğiniz gibi yarışmaların en önemli fonksiyonlarından biri de bilgi paylaşımı. Beğendiğiniz bir model ile ilgili konuşmak için, modelcinin ismini, zaten çok yoğun olan yarışma yönetiminden ya da başka modelcilerden öğrenmek her zaman kolay olmuyor; halbuki isim ve hatta e-posta yazılması, modelcilerin etkinlik sırasında ve sonrasında birbirleri ile iletişime geçebilmelerini sağlıyor. Modelci isminin açık ya da gizli olmasının değerlendirmeye hiçbir etkisinin olmadığı da günümüzde herkes tarafından kabul görmüş bir gerçek.
Umuyoruz seneye yapılacak yarışmada, Modelcilik Kulübü Derneği, modelcilerin birbirini tanımasına daha çok yardımcı olacak şekilde adımlar atar.
Pazar günü oldukça kalabalık bir modelci kitlesi eşliğinde ödül töreni yapıldı. Toplam 42 kategoride 114 adet derecenin dağıtıldığı ödül töreninde Başkan Ruhi Bayraktar’ın yaptığı konuşmayı içeren videoyu sizlerle paylaşıyoruz.
Geçen sene hatırlayacaksınız, tüm katılımcılar modelleri değerlendirerek, anonim bir jüri oluşturmuşlardı. O zaman uygulanan bir kural itibariyle modelciler katıldıkları kategorilerde oy veremediler. Bu durum, modelcilerin uzmanı olmadıkları diğer kategorilerde oy kullanmak zorunda kaldığı, haliyle kategorilerin sağlıklı olarak değerlendirilmesinin yapılamadığı şeklinde bir argümana sebep olmuştu. Bu fikri savunan modelciler, kendi modellerini öne çıkaracak şekilde oy verseler bile, tek oyun neticeyi değiştirmeyeceğini belirtmişlerdi. Bu sene Modelcilik Kulübü Derneği yönetimi, her katılımcının oy vermesi yerine kategoriler için jüri üyeleri belirledi. Jüri değerlendirmesinde bu sene uygulanan yeni bir kural, katılımcıların her kategoride tek ödül alabilmesiydi. Örnek vermek gerekirse bir modelci katıldığı kategoride hem birincilik hem de üçüncülük derecesi kazanamıyor.
Yarışmaların en önemli amaçlarından biri modelcileri daha kaliteli modeller yapmaya teşvik etmek olduğu için, ödüllerin birkaç tane çok tecrübeli modelcide toplanması yerine mümkün olduğunca yüksek sayıda modelciye ödül dağıtma yöntemi seçilmiş.
Biraz da modellerden bahsedecek olursak, bilhassa uçaklarda modelin göz alıcılığını çok artıran zemin uygulamasının hala ülkemizde popüler olmadığını görüyoruz. Hatırladığımız yakın örneklerden biri İzzet Çelikoba’nın A-6 uçağının sunumu idi. Diorama seviyesinde olmayan ama modeli üzerine konduğu beyaz masa örtüsünden ayıran özenli bir zemin uygulaması her zaman ilgi çekiyor. Geçen sene Valentin Petrov’un getirdiği uçak modellerindeki zemin uygulamalarına bir kez daha göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bunun yansıra birçok modelde büyük emeklerle yapılan eklemelerin ve detaylandırma çalışmalarının, modelcilerin incelemesi ve öğrenmesi, haliyle de takdir etmesi için yeterince belgelendirilmediğini ve sunulmadığını gördük.
Sunum olarak dikkatimizi çeken en güzel uygulama, Tufan Gür’ün derece aldığı 1/72 AMX-30 modelinin yanında, kitinin kutudan çıktığı haliyle birleştirilmiş versiyonunu da sergilemesiydi. Böylece modelciler nerelerde tesviye yapıldığını ve hangi detayların modelci tarafından eklendiğini görebildiler. Belgelendirme eksikliği hissettiğimiz iki örnek olarak Emre İlter’in TCG Gediz modelinde, Academy kiti üzerinde yaptığı kapsamlı değişiklik ve eklemeleri ve Ömer Samyel’in M48A3 modelindeki eklemeleri verebiliriz. Seneye katılım formları üzerine bu modellerin yapım aşamalarının yayınlandığı forum adreslerinin yazılması pratik bir çözüm olabilir.
Yapıcı olacağını umut ettiğimiz bu yorumların ardından, her kategori için birkaç kısa görüşümüzü de paylaşmak istiyoruz.
Uçak kategorisinde 1/144 denince yakın zamana kadar havayolu ve kargo uçakları aklımıza gelirdi, fakat son birkaç senedir gördüğümüz gibi 1/144 ölçek savaş uçakları kategorisi de kendini iyice kabul ettirdi. Revell gibi firmaların detaylı yeni nesil kitler piyasaya sürmesi de bu kategorinin popülerliğini artırıyor. Birol Ertem’in Rafale’si jürinin olduğu gibi bizim de beğendiğimiz bir model oldu.
Çift kanatlılar kategorisinde, bu sene katılım düşüktü, halbuki gözlerimiz Artuğ Açıl, Erdem Suyolcu, Rahmi Kocaman gibi bu kategoride başarılı olan modelcilerin yeni eserlerini aradı. Bu sene her üç derecenin de Türk modelciler tarafından kazanılması sevindirici. İzzet Çelikoba’nın ve Ömer Samyel’in modelleri arasında eminim jüri karar vermekte zorlanmıştır, zira her ikisi de mükemmele yakın modeller.
Pervaneli uçaklardan devam edelim, 1/32 pervaneli uçak deyince aklımıza ilk gelen uçak Me-109, nitekim bu sene de katılımın çoğu bu tipteydi. Derece alan modeller dışında Selman Yarar sayesinde ilk defa büyük ölçek He-219 görmüş olduk. Selman Bey, Eduard detay setleri ve Aires boya şablonu kullanarak güzel bir model ortaya çıkarmış.
1/48 pervaneli uçaklar kategorisinde 33 model yarıştı. Bu sene güzel çalışmaları ile birçok dereceye layık görülen Ömer Samyel birinciliği, her zamanki gibi özenli ve hassas çalışması ile Arkut Yüksel ikinciliği, değişik Me-109 ve Fw-190 boyama paternleri konusunda uzmanlaşmış Ufuk Aydıner de üçüncülüğü kazandı. Derece alan modeller haricinde Mehmet Hakan Karlı’nın Türk renklerinde yaptığı P-40E bizce başarılıydı, nitekim bu model Nejat Deryakulu Özel Ödülü’ne layık görüldü.
1/72 pervaneli uçaklar kategorisi katılım olarak popüler olmakla beraber kalite açısından 1/48 ölçek abileri kadar göz alıcı değildi. Derece alan modeller haricinde dikkatimizi çeken bir diğer çalışma, Tahir Özcivan’ın Fw190 A8/R11 modeli oldu.
1/32 ölçek pervaneli uçaklarda aklımıza Me-109 geliyorsa, ayni ölçek jet kategorisinde de her zaman değişmez model F-4E olmuştur. Bu sene de adet bozulmadı, biri klasik SEA renklerinde biri de 2020 modelinde olmak üzere iki adet F-4E modeli yarıştı. Sertaç Bayar’ın F-4E 2020 modeli, Popeye füzesi ve Elta ECM podu yüklemesi, resin burun ve top detayı ile birinciliğe, İzzet Çelikoba’nın perçin canavarı Trumpeter kitini çok güzel boyadığı Su-25 modeli ikinciliğe, Cumali Aygun’un nihayet bitirerek hepimizi mutlu ettiği SEA F-4E modeli de üçüncülüğe layık görüldü.
1/48 ölçek jet uçağı modellerinde, birincilik derecesini Uğur Kenel’in F-5 2000 modeli kazandı. Bu modeli ilk defa, gecen sene 1. Revell – Adore Oyuncak Model Uçak Yarışması’nda görmüştük ve yetişkinler kategorisinde birincilik kazanmıştı. Uğur Kenel, kendisinin de pilot olmasının getirdiği bilgi ile, uçaklarda anten ve silah konfigürasyonlarına dikkat edip doğru şekilde uygulayan bir modelci. Uğur Kenel’in modeli panel arasındaki ton farklılıklarının başarılı uygulaması ile hemen kendini griye boyalı olan diğer uçaklardan ayırdı. Flap ve slatların açılı durması, F-5A 2000 ile ilgili anten modifikasyonlarının eksiksiz yapılması ve pilotun özenli boyaması ise modele birincilik getirdi. Ahmet Çağrı Açıkgöz’ün ikincilik alan AFV Club F-5F modeli de Hi-Decal ürünü İran işaretleri ve güzel boyaması ile dikkatleri çekti. Hikmet Türkkan’ın F-18E modelinde, temiz tesviye isçiliği, ölçülü eskitmesi ve mühimmatlardaki özeni, kendisine üçüncülük derecesini getirdi.
Bu kategoride dikkatimizi çeken diğer modeller, bir detay fotoğrafını gördüğünüz, Uğur Kenel’in F-5 2000 modeli kadar güzel, klasik F-4E modeli ve Sertaç Bayar’ın kameralarını elde yaptığı ve kokpit detayı eklediği RF-84F modeli oldu.
1/72 ölçek jet uçakları kategorisi bizce bu yarışmanın kalite açısından en yüksek kategorilerinden biri idi. Yukarıda detay fotoğrafı gördüğünüz Tayfun Yaşar’ın kusursuz tesviyesi ve başarılı panel eskitme yöntemi ile boyadığı A-7E uçağı birinciliğe layık görüldü. Tayfun’un bizce en büyük başarısı, panel aralarını “pre shading” denen ve asıl boyadan önce panel aralarını koyu bir renkle boyamak ya da asıl boyayı attıktan sonra panel aralarından daha koyu bir ton ile geçme yöntemini kullanmak yerine, panellerin içlerini, mevcut boyaya çok yakın tonlar kullanıp farklı renklere boyaması. Her panelde uyguladığı bu yöntem uçağa ayrı bir dinamizm ve gerçekçilik katıyor.
İkinciliği, panellerin içindeki detaylandırmaları ile, Uğur Kenel’in ilk defa 2013 senesinde, Hava Harp Okulu 25. Model Uçak Yarışması’nda gördüğümüz F-8 Crusader modeli, üçüncülüğü ise Alaaddin Sağdıç’ın 9-037 numaralı F-104G modeli aldı.
Bu kategoride hepimizin çok dikkatini çeken uçak, hatta belki de ilk defa Türk renklerinde gördüğümüz KC-135R modeli oldu. Panel arası eskitmelerinden hemen Uğur Kenel’in modeli olduğunu fark edebileceğiniz bu uçak, yine antenler, paneller ve decallerde gösterilen özen ile beğeni topladı. Uğur Bey’in modelleri konusunda bizim de paylaştığımız bir görüş ise renklerinin koyu olması idi. Jüri’nin ise neden bu modele derece vermediğini konuşacak imkânımız olmadı, bizim dikkatimizi çeken kusurlar genelde tesviye üzerineydi, yine de her açıdan çok güzel bir model olduğunu söylemeliyiz.
Bu sene açılan iki helikopter kategorisini beraber değerlendirecek olursak, 1/48 ölçekte ikinciliği kazanan Alouette II ve üçüncülüğü kazanan CH-53 helikopterleri hem sunum, hem zemin hem de modelin detayları açısından başarılı idi.
Sivil uçaklar kategorisinde katılımların büyük kısmı Türk Hava Yolları renklerindeydi, bu uçaklar arasında varlığından pek az kişinin haberdar olduğu, zamanında İrlanda’dan kiralanan ve geçici bir boyama paterni ile uçan kiralık THY uçağının modeli dikkatimizi çekti.
Bu kategoride birinciliği, 2013 senesinde aramızdan ayrılan akrobasi pilotu Murat Öztürk anısına yaptığı Top Air Piper Super Cub uçağı ile İzzet Çelikoba, ikinciliği, A-340 modeli ile Tayfun Yaşar, üçüncülüğü ise retro boyama modasından THY’nin de etkilendiği zaman, pijama tabir edilen patern ile boyanan A-320 modeli ile Korhan Yokuş aldı.
Gemiler kategorisinde toplam üç dalda derece dağıtıldı, bunlar kısaca savaş gemileri olarak özetleyebileceğimiz kategori, denizaltı kategorisi ve sevindirici bir şekilde el yapımı modeller kategorisi oldu. Savaş gemileri kategorisinde İzzet Çelikoba güzel bir deniz zemini eklediği 1/350 ölçek HMS Dreadnought birincilik derecesine, Tarik Daldal yine aynı ölçek HMS Hood ile üçüncülük derecesine layık görüldü. Bizce bu kategorinin hem araştırma hem de uygulama açısından en çok emek harcanmış modeli Emre İlter’in 1/350 Academy Perry sınıfı firkateyn üzerinde değişiklikler yaparak modellediği TCG Gediz oldu. PE parçaların da kapsamlı şekilde kullanılmış olması da modele önemli detaylar katmış. Emre Bey elde ettiği tecrübe sayesinde Pontos Model PE setini kullanarak aynı modelden bir tane yapsa ne güzel olur.
Denizaltı kategorisinde 1/72 U-96 kiti, bol miktarda CMK resin detay seti sayesinde tamamen içi görülen bir modele dönüştürülmüş, böyle bir emek Jüri tarafından birinciliğe layık görüldü, modelci ise yukarıda bahsettiğimiz TCG Gediz’i yapan Emre İlter. İkincilik derecesini ise popüler bir kit olan Italeri 1/35 Biber modeli ile Zafer Yakar kazandı. Yakında iki modelci sayfalarında aynı kitin Emre Demirkılıç tarafından yapılmış halini görebileceksiniz. Burak Esener, 1/72 Type VIIc modeli ile üçüncülük derecesini kazandı.
Bu sene bizim için güzel bir sürpriz olarak beş adet el yapımı model yarışmaya katıldı. Üç model, öğrendiğimiz kadarıyla karton ve benzeri malzemeler kullanılarak Vahit Uğurlu tarafından yapılmış 1/278 ölçek Meko tipi firkateyn TCG Kemalreis, 1/250 ölçek Milgem tipi Korvet TCG Heybeliada ve 1/250 ölçek Hamidiye Kruvazörü. Diğer modeller ise Zeki Dalgıç tarafından yapılmış olan 1/50 ölçek Gazal römorkörü ve Ferhan Aksüt tarafından yapılmış 1/72 ölçek Altenbruch römorkörü idi.
Uzay ve Bilim Kurgu Araçları kategorisinde katılım geçen seneye göre daha azdı. Bu kategoride favorimiz 1/32 ölçek Pegasus marka T2 Aerial Hunter Killer dronu idi. Bilim Kurgu, Fantezi, Mecha ve Robotlar kategorisi ise tam aksine büyük bir bolluk yaşadı, hiç ilgi duymayan modelcilerin bile büyük merakla inceledikleri bu robot modelleri arasında Artuğ Açıl’ın 1/20 Grober Hund modeli güzel metal boyaması ile dikkatleri çekti ve birincilik derecesine layık görüldü.
Sinan Boşut’un artık robotlara da sirayet ettiğini gördüğümüz “dijital kamuflajlı” 1/20 ölçek Votoms ATM-09 Scopedog modeli ise ikincilik derecesini aldı.
Ufuk Aydıner’in “Knights of Sidonia” modeli de üçüncü oldu. Bu kategoride bizim favorilerimiz ise yine çok güzel bir dijital kamuflaja sahip MS-06j Zaku II ile şahane papatyalı zemini ile 1/35 Maschinen Krieger P K A Ausf.G Gustav modeli oldu.
Otomotiv kategorisi İki Modelci’nin bilgisinin çok zayıf olduğu bir kategori, bu kategorinin yorumlamasını ustalarına bırakıyoruz. Tabii bu ifade diğer tüm kategorileri çok iyi değerlendirdiğimiz anlamına gelmiyor. Bizim dikkatimizi çeken tek model her ne kadar rengi biraz koyu olsa da Halil Ün’ün yaptığı 1/24 ölçek Tamiya marka Ferrari LaFerrari modeli oldu. Zamanın azlığından ve ne mutlu ki katılan modellerin sayısının yüksekliğinden otomotiv kategorisinde yarışmacı olan tüm modellerin fotoğraflarını çekemedik. Modelcilerin affına sığınıyoruz.
Bir diğer hiç anlamadığımız ama hayranlıkla takip ettiğimiz kategori figürler. Bu sene figürler üç kategoride gruplandı. Tarihi figürler kategorisinde sadece iki model derece alabildi. Birincilik derecesini İzzet Çelikoba, Pegaso marka 75 mm Renaissance Knight XV Century figürü ile kazandı.
Askeri figürler kategorisinde her üç model de İkinci Dünya Savaşı Alman askerlerini yansıtıyordu. Fantezi figürler kategorisinde birincilik derecesi olan Volkan Ayhan’ın Random Encounter isimli figürü ve kompozisyonu bizim de bu kategoride favorimiz oldu.
Bu sene belirttiğimiz gibi kategorilerde bir yalınlaşma çalışması yapıldı. Bunun güzel bir yansımasını askeri kara araçlarında görüyoruz. Ana hatları ile özetleyecek olursak açılan alt kategoriler İkinci Dünya Savaşı ve sonrası olmak üzere ikiye ayrılan paletli zırhlı araçlar, tekerlekli & yarı paletli askeri araçlar ve en son olarak zırhsız araçlar oldu. Bu ana kategoride alt dallara ayrılma 1/35 ölçek, 1/48 ve daha küçük ölçek seklinde yapıldı. Umuyoruz ileride 1/72 araçlar çoğalır ve bu sayede birbirine daha yakın olan 1/35 ve 1/48 ölçekler beraber, 1/72 ölçek ise münferit olarak değerlendirilir.
Paletli Zırhlı Araçlar’a bakacak olursak, İkinci Dünya Savaşı ve öncesi döneminde derece alan modeller arasında birincilik derecesini, Volkan Ayhan, Tamiya 1/35 Pz.Kpfw. III Ausf N modeli ile kazandı. Volkan Ayhan’ın çalışmalarını bu linkten takip edebilirsiniz. İkincilik derecesini ise Veli Saltık, Meng 1/35 Renault Ft-17 modeli ile kazandı. Son zamanlarda popüler olan bu kitin 1/72 ölçekte Flyhawk firmasının ürettiği ve kutudan iki tank çıkan versiyonunu modelcilere tavsiye ediyoruz. Artuğ Açıl’ın bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir tasarıma sahip T-35 modeli, hem yeşilin solması, hem kahverengi çamur efektinin ölçülü uygulanması, hem de beyaz eskitmesi açısından bizim dikkatimizi çeken bir model oldu ve üçüncülük derecesini kazandı.
Paletli Zırhlı Araçlar’in küçük ölçekler kategorisinde birincilik derecesi alan Özgür Aydın’ın Revell 1/72 Cromwell Mk.IV modeli birincilik derecesini kazandı.
Gürkan Aydın’ın ikincilik derecesine layık görülen Sd.Kfz. 238 modeli, bu kategoride derece alan tek 1/48 ölçek modeldi. Üçüncülük derecesi ise Aygun Özgür’ün Dragon 1/72 Stug III Ausf G modeline verildi.
İkinci Dünya Savaşı sonrası dönem zırhlı paletli araçlar arasında ise Tahir Özcivan’ın Heller 1/35 AMX-30/105 modeli bizim de birinci olarak beğenimizi kazandı, bu kategorinin küçük ölçekler kısmında ise Tufan Gür’ün kutudan çıktığı gibi birleştirilmiş hali ile yan yana sergilediği, çok emek harcanmış ve problemli bir kit olan Heller 1/72 AMX-30/105 modeli, Tufan Gür’ün 1/72 kara araçlarında “mücevher” seviyesinde bir çalışması idi. Bu kategoride birinciliği ise Mehmet Hakan Karlı’nın boyamasını çok beğendiğimiz Revell 1/72 GTK Boxer modeli kazandı. Hakan Karlı ve diğer birçok modelcinin 1/72 ölçek AFV modellerini görmek için Plastic Battle ilgili sayfasını tavsiye ediyoruz.
Tekerlekli ve Yarı Paletli Askeri Araçlar’da sadece 1/35 ölçek modeller yarıştı. Nafiz Cebecioğlu’nun birinci olan 1/48 ölçek Sd.Kfz. 222 modeli sayesinde Hobbyboss’un Tamiya’dan daha iyi bir iş çıkardığını gördük.
Zırhsız Askeri Araçlar kategorisinde de katılım sadece 1/35 ölçekte oldu. Veli Vahap Saltık’ın Buffalo 6×6 MPCV aracında uyguladığı paslanmış ek zırh plakaları ve güzel zemin çalışması modele birincilik derecesi getirdi.
Askeri Kara Araçları kategorisinde daha çok 1/72 ölçek model beklentisi içindeyiz. Umuyoruz bu sene yapılacak Plastic Battle yarışmasında bu ölçekte daha fazla katılım olur.
Diorama kategorisinde Zeki Ali Dalgıç’ın çeşitli eskitme efektleri uygulanmış AMT 1/25 58 Chevy modeli dikkatleri topladı, ne var ki zannediyoruz tamamen el yapımı bir kompozisyon içinde bulunması açısından İzzet Çelikoba’nın 1/16 ölçek Osmanlı dönemi kadınlar hamamını tasvir eden dioraması birincilik derecesine layık görüldü.
Bu kategoride üçüncülük derecesini ise Yasin Soysal Tamiya 1/48 Pz. Kpfw. III ve Afrika Korps Piyadeleri ile aldı.
Yarışmanın son kategorisi Tan Model sponsorluğunda açılan, Tan Model’in 1/48 RF-84F kiti çıkana kadar tek ürünü 1/72 TAI Hürkuş modeliydi. Aynı boyama paterni, aynı çıkartmalar ile bitirilmiş modelleri birbirinden ayırmak bizler için de zor oldu. Ahmet Eser’in bakım kapaklarından bazıları açılmış, static discharger çubukları eklenmiş, seyrüsefer ışıkları PE malzemeden yapılmış, pervane kılıfı gibi detaylar unutulmamış modeli, diğer modeller arasından sıyrılarak birinci oldu. Hemen ardından Sertaç Bayar’ın yine güzel çalışılmış modeli de ikincilik derecesini kazandı. Bu kategoride üçüncü ise Aydın kaynak oldu.
Bu senenin özel kategorilerine İstanbul Havacılık Müzesi’nde görevli iken bu sene aramızdan ayrılan, Hv. Müh. Albay Yaşar ŞEN adına bir kategori eklendi ve bu kategoriye Vahit Uğurlu’nun El Yapımı 1/250 TCG Heybeliada modeli layık görüldü.
Her kategorinin derecelerini, derece alan modelci ve derece alan modelin fotoğrafı eşliğinde aşağıda bulabilirsiniz. Fotoğraflara tıkladığınızda 1600 piksel olarak açılacaklar. Ayrıca derecelerin açıklamasını müteakiben katılan tüm modellerin fotoğraflarını görebileceğiniz Flickr galerimizin de linkini bulabilirsiniz. 541 modelin fotoğraflarını tripod ile çekmek çok zaman alıyor, yarışma boyunca fotoğraf çekmekten başka bir şey yapmaya vakit olmadı, buna rağmen araba modellerinin hepsinin fotoğraflarını çekemedik, araba modelcilerinden bilhassa özür diliyoruz.
Yarışma Kategorileri ve Dereceler
1. Gençler Kategorisi
1.1. Hava Araçları (Tüm ölçekler)
Birinci – Rümeysa KOÇDEMİR
Tan Model 1/72 Hürkuş A
İkinci – Alper DOĞRUER
Kopro 1/72 Jian Ji-2
Üçüncü – Adil Can TOPGÜL
Tamiya Mosquito NF Mk. II
1.2. Kara Araçları (Tüm ölçekler)
Birinci – Mehmet UĞURLU
Revell 1/72 T-90
İkinci – Adil Can TOPGÜL
Tamiya 1/35 M26 Armored Tank Recovery Vehicle
Üçüncü – Batuhan PEKESEN
Revell 1/72 Challenger I
1.3. Gemiler (Tüm ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
1.4. Otomotiv (Tüm ölçekler)
Birinci – Kaan HARMANDAR
Italeri 1/24 Man F90 Commander
İkinci – Harun SAĞDIÇ
Tamiya 1/24 Honda S2000
Üçüncü – Lara SAMYEL
CMK 1/35 VW Type 825 Model 1941
2. Hava Araçları Kategorisi
2.1. Çift Kanatlı Uçaklar (Gergi Telli Uçaklar)
2.1.1. 1/72 ve Daha Küçük Ölçekler
2.1.2. 1/48 Ölçek
2.1.3. 1/32 ve Daha Büyük Ölçekler
Bu kategoride alt kategoriler birlestirildi.
Birinci – İzzet ÇELİKOBA
Eduard 1/48 Fokker Eindecker
İkinci – Ömer SAMYEL
Eduard 1/48 Pfalz DIIIa
Üçüncü – Yaşar OĞUZ
Airfix 1/72 Fairey Swordfish
2.2. Pervaneli Uçaklar
2.2.1. 1/72 ve Daha Küçük Ölçekler
Birinci – Tayfun YAŞAR
Tamiya 1/72 Mosquito
İkinci – Zafer YILMAZ
Hasegawa 1/72 Martlet Mk.III
Üçüncü – Nezih İÇÖZ
Revell Ar-240 C4
2.2.2. 1/48 Ölçek
Birinci – Ömer SAMYEL
Eduard 1/48 Bf 110 C-7 Trop.
İkinci – Arkut YÜKSEL
Eduard 1/48 Spitfire MkIXC
Üçüncü – H.Ufuk AYDINER
Tamiya 1/48 Fw190 A-9
2.2.3. 1/32 ve Daha Büyük Ölçekler
Birinci – H.Ufuk AYDINER
Hasegawa 1/32 Me109 F-4 Trop.
İkinci – Ruhi BAYRAKTAR
Eduard 1/32 Me109 E-3
Üçüncü – Sertaç BAYAR
Revell 1/32 Ju-87
2.3. Jet Uçaklar
2.3.1. 1/72 ve Daha Küçük Ölçekler
Birinci – Tayfun YAŞAR
Hobbyboss 1/72 A-7E
İkinci – Uğur KENEL
Academy 1/72 F-8 Crusader
Üçüncü – Alaaddin SAĞDIÇ
Hasegawa 1/72 F-104G
2.3.2. 1/48 Ölçek
Birinci – Uğur KENEL
Kinetic 1/48 F-5A 2000
İkinci – Çağrı AÇIKGÖZ
AFV Club 1/48 F-5F
Üçüncü – Hikmet TÜRKKAN
Revell 1/48 F-18E
2.3.3. 1/32 ve Daha Büyük Ölçekler
Birinci – Sertaç BAYAR
Revell 1/32 F-4E 2020
İkinci – İzzet ÇELİKOBA
Trumpeter 1/32 Su-25UB Frogfoot B
Üçüncü – Cumali AYGÜN
Revell 1/32 F-4E
2.3.4. 1/144 Ölçek
Birinci – Birol ERTEM
Revell 1/144 Rafale
İkinci – İ.Yalım ALATLI
Revell 1/144 F-14A
Üçüncü – Erhan KÖKÜÖZ
Revell 1/144 F-16C
2.4. Döner Kanatlı Hava Araçları
2.4.1. 1/72 ve Daha Küçük Ölçekler
Birinci – Tahir ÖZCİVAN
Italeri 1/72 S-70B
İkinci – Sertaç BAYAR
Revell 1/72 HH-65
Üçüncü – Yaman ASİL
Italeri 1/72 UH-34
2.4.2. 1/48 Ölçek
Birinci – İzzet ÇELİKOBA
Italeri 1/48 AB-212N
İkinci – Aydın KAYNAK
Revell 1/32 Aloutte II
Üçüncü – Tufan ÖZKAYNAK
Academy 1/48 CH-53E
2.4.3. 1/32 ve Daha Büyük Ölçekler
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
2.5. Sivil, Sabit Kanatlı Hava Araçları
2.5.1. Tüm Ölçekler
Birinci – İzzet ÇELİKOBA
Revell 1/32 Piper Super Cub
İkinci – Tayfun YAŞAR
Revell 1/144 A-340
Üçüncü – Korhan YOKUŞ
Revell 1/144 A-320
2.6. El Yapımı Modeller (%51’den fazlası el yapımı olan modeller)
2.6.1. Tüm Ölçekler
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
3. Askeri Kara Araçları Kategorisi
3.1. İkinci Dünya Savaşı ve Öncesi Paletli Zırhlı Araçlar (1945 ve öncesi)
3.1.1. 1/35 ve Daha Büyük Ölçekler
Birinci – Volkan AYHAN
Tamiya 1/35 Pz.Kpfw. III Ausf N
İkinci – Veli Vahap SALTIK
Meng 1/35 Renault Ft-17
Üçüncü – Artuğ AÇIL
Alanger 1/35 T-35
3.1.2. 1/48 ve Daha Küçük Ölçekler
Birinci – Özgür AYDIN
Revell 1/72 Cromwell Mk.IV
İkinci – Gürkan ÖZKAN
Tamiya 1/48 Sd.Kfz. 238
Üçüncü – Aygün ÖZGÜR
Dragon 1/72 Stug III Ausf G
3.2. İkinci Dünya Savaşı Sonrası Modern Paletli Zırhlı Araçlar (1945 sonrası)
3.2.1. 1/35 ve Daha Büyük Ölçekler
Birinci – Tahir ÖZCİVAN
Heller 1/35 AMX-30/105
İkinci – Tarık DALDAL
Italeri 1/35 M-60 Blazer
Üçüncü – Tolga DOĞRUER
Hobbyboss 1/35 Leopard II A4
3.2.2. 1/48 ve Daha Küçük Ölçekler
Birinci – Mehmet Hakan KARLI
Revell 1/72 GTK Boxer
İkinci – Tufan GÜR
Heller 1/72 AMX-30/105
Üçüncü – Birol ERTEM
Revell 1/72 SLT 50-3 & Panzerhaubitze 2000
3.3. Tekerlekli ve Yarı Paletli Askeri Araçlar (1914’ten günümüze kadar)
3.3.1. 1/35 ve Daha Büyük Ölçekler
Birinci – Nafiz CEBECİOĞLU
Hobbyboss 1/48 Sd.Kfz. 222
İkinci – Doğu Sarhan DEMİR
Italeri 1/35 Opel Blitz
Üçüncü – Sançar BUHUR
Tamiya 1/35 Sd. Kfz. 9 Famo
3.3.2. 1/48 ve Daha Küçük Ölçekler
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
3.4. Zırhsız Askeri Araçlar (Jeep, Kamyon-Kamyonet, Motosiklet, Zırhsız Personel Taşıyıcılar vb.)
3.4.1. 1/35 ve Daha Büyük Ölçekler
Birinci – Veli Vahap SALTIK
Bronco 1/35 Buffalo 6×6 MPCV
İkinci – Hikmet TÜRKKAN
Trumpeter 1/35 ZIL-157 K
Üçüncü – Altay UĞURLU
Meng 1/35 Toyota Hilux
3.4.2. 1/48 ve Daha Küçük Ölçekler
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
3.5. Çekili Toplar (Roket Bataryaları ve Demiryolu Silahları Dâhildir)
3.5.1. Tüm Ölçek ve Tipler
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
3.6. El Yapımı Modeller (%51’den fazlası el yapımı olan modeller)
3.6.1. Tüm Ölçek ve Tipler
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
4. Figürler Kategorisi
4.1. Tarihi Figürler (Tüm Ölçekler)
Birinci – İzzet ÇELİKOBA
Pegaso 75 mm Renaissance Knight XV Century
İkinci – Doğu Sarhan DEMİR
Verlinden 1/16 Black Prince
Üçüncü – Dereceye layık model tespit edilmemiştir.
4.2. Askeri Figürler (1/35 ve Daha Büyük Ölçekler)
Birinci – Kenan ŞAHİN
Evolution 1/35 SS Machine Gun Crew
İkinci – Sunay TUNA
Alpine Miniatures 1/35 WSS Infantry
Üçüncü – Aygün ÖZGÜR
Tamiya 1/16 Wehrmacht Infantryman
4.3. Fantezi Figürler (Tüm Ölçekler)
Birinci – Volkan AYHAN
FER Miniatures 54 mm Random Encounter
İkinci – Kenan ŞAHİN
Barracuda 1/10 Tale of War
Üçüncü – Aygün ÖZGÜR
Rackham 1/35 Fianna
4.4. Masaüstü Oyunları ve Warhammer Figürler (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
5. Gemiler
5.1. Uçak Gemileri, Zırhlılar, Savaş Kruvazörleri, Destroyerler, Devriye Gemileri ve Diğer Tipler (Botlar Hariç) (Tüm Ölçekler)
Birinci – İzzet ÇELİKOBA
Trumpeter 1/350 HMS Dreadnought 1907
İkinci – Emre İLTER
Academy 1/350 TCG Gediz
Üçüncü – Tarık DALDAL
Trumpeter 1/350 HMS Hood
5.2. Ticari Gemiler (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
5.3. Yelkenliler (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
5.4. Denizaltılar (Tüm Ölçekler)
Birinci – Emre İLTER
Revell 1/72 U-96
İkinci – Zafer YAKAR
Italeri 1/35 Biber
Üçüncü – Burak ESENER
Revell 1/72 U-552
5.5. Botlar, Sürat Tekneleri, Torpidobotlar (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
5.6. El Yapımı Kitler (%51’den fazlası el yapımı olan modeller) (Tüm Ölçekler)
Birinci – Vahit UĞURLU
1/278 TCG Kemalreis
İkinci – Zeki Ali DALGIÇ
1/50 Gazal Romörkörü (1923-1954)
Üçüncü – Ferhan Aksüt
1/72 Altenbruch
6.Otomotiv Kategorisi
6.1. Sivil Arabalar
6.1.1. Amerikan Arabaları (1/24 ve 1/25 Ölçekler)
Birinci – Halil ÜN
AMT 1/25 2013 Chevy Camaro ZL1 Coupe
İkinci – Arsen ROSTOMYAN
Revell 1/25 1956 Chevrolet Bel Air Beauville
Üçüncü – Hakan ERYILMAZ
Revell 1/25 1949 Mercury
6.1.2. Avrupa Arabaları ve Diğerleri (Japonya, Uzakdoğu vb.) (1/24 ve 1/25 Ölçekler)
Birinci – Hakan İSPİR
Revell 1/24 Range Rover
İkinci – Halil ÜN
Tamiya 1/24 Ferrari LaFerrari
Üçüncü – Ziya Günce HEPTÜRK
Tamiya 1/24 Aston Martin DBS
6.2. Motor Sporları
6.2.1. DTM, Le Mans, F1, Nascar (Pist araçları) (1/24 ve 1/25 Ölçekler)
Birinci – Halil ÜN
Revell 1/24 BMW M3 DTM 2012 Martin Tomzcyk
İkinci – Cem Akın GİRGİN
Tamiya 1/24 Mazda 787B
Üçüncü – Hakan ERYILMAZ
Tamiya 1/24 Alfa Romeo 155 V6 TI (Bosch)
6.2.2. Ralli Araçları (1/24 ve 1/25 Ölçekler)
Birinci – Hakan İSPİR
Tamiya 1/24 Mitsubishi Evolution 5
İkinci – Nafiz CEBECİOĞLU
Hasegawa 1/24 Lancia 037 Rally
Üçüncü – Dereceye layık model tespit edilmemiştir
6.3. Ticari Araçlar (Kamyonlar, Kamyonetler, Tırlar, Otobüsler ve İş Makineleri vb.)
6.3.1. 1/20 ve daha küçük ölçek Hafif Ticari Araçlar (2 aks)
Birinci – Veli Vahap SALTIK
Hasegawa 1/24 VW Type 2 Pickup Truck (1967)
İkinci – Sonay ERUZ
Revell 1/25 VW Type 3 “Camper”
Üçüncü – Mehmet Tali ATALAY
ESCI 1/24 Toyota Land Cruiser BJ44
6.3.2. 1/20 ve daha küçük ölçek Ağır Ticari Araçlar (3 ve daha fazla aks, paletli vb.)
Birinci – Veli Vahap SALTIK
Revell 1/24 Krupp Titan
İkinci – Zeki Ali DALGIÇ
Italeri 1/24 Scania
Üçüncü – Mert Ulçay
Revell 1/24 London Bus
6.4. Motorsikletler (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
6.5. Büyük Ölçek Araçlar (1/23’ten Büyük Ölçekler (1/16, 1/12 vb.)
Birinci – İzzet ÇELİKOBA
Pocher 1/8 Fiat 1907
İkinci – Arsen ROSTOMYAN
Pocher 1/8 1932 Bugatti 50T
Üçüncü – Dereceye layık model tespit edilmemiştir.
6.6. Küçük Ölçek Araçlar (1/32’den Küçük Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
6.7. El Yapımı Kitler (%51’den fazlası el yapımı olan modeller) (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
7. Trenler Kategorisi (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
8. Uzay ve Bilim Kurgu Araçları
8.1. Gerçek Uzay Gemileri, Roketler ve Araçlar (Tüm Ölçekler)
Birinci – Şafak Ender ALPTEKİN
Revell 1/2274 Star Wars Republic Star Destroyer
İkinci – Şafak AVCI
Aoshima 1/24 DMC Delorean
Üçüncü – Mehmet ÖZEL
Pegasus 1/32 T2 Aerial Hunter Killer
8.2. Bilim Kurgu, Fantezi, Mecha ve Robotlar (Tüm Ölçekler)
Birinci – Artuğ AÇIL
Hasegawa 1/20 Grober Hund
İkinci – Sinan BOSUT
nda 1/20 Votoms ATM-09 Scopedog
Üçüncü – H.Ufuk AYDINER
Kotobuyika 1/100 Tsugumori “Knights of Sidonia”
8.3. El Yapımı Kitler (%51’den fazlası el yapımı olan modeller) (Tüm Ölçekler)
Bu kategori yeterli katılım olmadığı için kapatılmıştır.
9. Dioramalar Kategorisi
Birinci – İzzet ÇELİKOBA
El yapımı 1/16 Osmanlı Kadınlar Hamamı
İkinci – Zeki Ali DALGIÇ
AMT 1/25 58 Chevy
Üçüncü – Yasin SOYSAL
Tamiya 1/48 Pz. Kpfw. III ve Afrika Korps Piyadeleri
10. Tan Model Hürkuş (1/72 Ölçek)
Birinci – Ahmet ESER
Tan Model 1/72 Hürkuş A
İkinci – Sertaç BAYAR
Tan Model 1/72 Hürkuş A
Üçüncü – Aydın KAYNAK
Tan Model 1/72 Hürkuş A
Mehmet Şekercioğlu Özel Ödülü
‘en iyi Türk uçağı’ özelliğine sahip uçak modeline verildi
Tayfun Yaşar
Tamiya 1/72 Mosquito
Ruhsen Sayraç Özel Ödülü
‘en iyi boyama’ özelliğine sahip uçak modeline verildi
İzzet Çelikoba
Revell 1/28 Spad XIII
Nejat Deryakulu Özel Ödülü
‘en iyi pervaneli Türk uçağı’ özelliğine sahip uçak modeline verildi
Mehmet Hakan Karlı
Hasegawa 1/48 P-40E
Ferdi Duman Özel Ödülü
‘en iyi sivil uçak’ özelliğine sahip uçak modeline verildi
İzzet Çelikoba
Revell 1/32 Piper Super Cub
Şehit Hv. Müh. Albay Yaşar ŞEN Özel Ödülü
Vahit UĞURLU
El Yapimi TCG Heybeliada